

دلایلی بسیاری برای انتخاب و برگزیدن ساندویچ پانل وجود دارند . اما ما در ادامه به توضیح و بررسی می کنیم و یکی از مهم ترین دلیل برای انتخاب ساندویچ پانل ها همین مورد اول می باشد
۱- وقت طلاست
به عنوان مثال ، بیایید دو فناوری محبوب مورد استفاده در ساخت و ساز ساختمان های انبار را با هم مقایسه کنیم.
در حالت اول ، پارتیشن های خارجی از دیوارهای آجری دوتایی تشکیل شده اند ، در صورت دوم از پانل های ساندویچی تشکیل شده اند .با انتخاب مورد اول باید کارهای زیر را نیز انجام دهیم : ساخت دیوار ، نصب عایق حرارتی و سرانجام نصب لایه خارجی .با انتخاب ساندویچ پانل ، روند ساخت و ساز به مراتب دارای پیچیدگی کمتر و در نتیجه سریعتر و از همه مهمتر ارزان تر است .
۲- سه گوشه یا حلال های اختصاصی
ساندویچ پانل ها در سه نوع اساسی موجود هستند . هر یک از هسته پنل خاصی استفاده می کند . بنابراین مواد با هسته های ساخته شده از پلی اورتان ، پشم معدنی و EPS وجود دارد .
پانل های ساندویچ هسته ای پلی اورتان
پلی اورتان بهترین و رایج ترین ماده عایق حرارتی در بازار است . پس از سال ها تسلط در بازار توسط مواد قدیمی تر ، مانند پشم معدنی یا EPS ، امروزه آنها را با معادل های بهتری در بازار ساخت و سازهای مسکونی ، به شکل تابلوهایی از جنس فوم پلی اورتان سخت – Thermano جایگزین می کنند .
یکی دیگر از مزایای استفاده از این نوع پنل ، امکان صرفه جویی در فضای داخل ساختمان است . عایق حرارتی بهتر پارتیشن ها در مقایسه با سایر انواع تابلوها یا سنگ تراشی ها ، ضمن حفظ همان پارامترهای عایق حرارتی ، ضخامت دیواره پایین تر را تضمین می کنند .
یکی دیگر از مزایای بسیار مهم ، تراکم پایین ماده ای است که از آن هسته ساخته می شود (۴۰ کیلوگرم در متر مکعب). این کار نصب را به میزان قابل توجهی ساده می کند زیرا هیچ ابزار یا تجهیزات خاصی در محل پروژه مورد نیاز نیست .
پانل های ساندویچ با هسته پشم معدنی
نوع دوم پانل دو مزیت دارد ، مقاومت در برابر آتش و راندمان عایق صوتی . یکی از ویژگی های پشم های معدنی ، رفتار آنها در آتش سوزی است. پانل های منتخب تولید شده توسط Balex Metal دارای EI 240 هستند ، به این معنی که هم آب بندی و هم میزان آتش سوزی پارتیشن برای ۲۴۰ دقیقه حفظ می شود. این زمان کافی است تا افراد با خیال راحت از ساختمان خارج شوند و همچنین ضررهای احتمالی ناشی از آتش سوزی را به حداقل برسانند .
یکی دیگر از ویژگی های مهم ، داشتن یک پارتیشن است که برای جلوگیری از انتقال سر و صدای بیش از حد طراحی شده است. بهترین نسخه های پانل از قابلیت عایق صوتی خوبی برخوردار هستند که در عمل به یک مقاومت عایق صوتی تا ۳۳ دسی بل تبدیل می شود.
پانل هایی با هسته EPS
تاریخچه ساندویچ پانل ها با EPS (پلی استایرن) آغاز شد. با این حال ، این نوع هسته به تدریج با پشم معدنی و در درجه اول پلی اورتان جایگزین شده است.
اگر هر سه نوع پنل را با هم مقایسه کنیم ، EPS از نظر خصوصیات عایق حرارتی بین پشم معدنی و پلی اورتان قرار دارد. اما در واکنش به آتش ، نسبت به پشم معدنی ضعیف تر است.
اتصالات پانل
این امر در مورد انواع پانل های دارای هسته های پلی اورتان یا پشم های معدنی صدق می کند. این کار هم برای پنل هایی که دارای اتصال دهنده های در معرض (نوع استاندارد) و اتصال دهنده های پنهان هستند (نوع به علاوه) ممکن است .
۳- همه مواد از یک تولید کننده
پانل های فلزی Balex با طیف گسترده ای از لوازم جانبی در دسترس هستند. اینها شامل فلاش (به هر رنگ ، از جمله رنگ پانل) و انواع اتصال دهنده ها می باشد تا پانل ها در هر بستر (فولاد ، بتن مسلح یا چوب) قرار گیرند. همچنین صاحب پروژه می تواند از طیف گسترده ای از مهر و موم و واشر انتخاب کند تا از بالاترین آب بندی پارتیشن ها اطمینان حاصل شود .
در هنگام انتخاب ساندویچ بهترین دسترسی ممکن توسط نور نیز باید در نظر گرفته شود. این امر را می توان با ویندوزهای کوچک ساخته شده از پلی استر ، که با چشم کش های اختصاصی نیز موجود هستند ، فراهم کرد. با تشکر از این ، نتیجه یک ساختار جذاب و محافظت شده در برابر شرایط بیرونی است.
ساندویچ پانل ها (که گاه به آن به عنوان پانل های کامپوزیت یا پانل های عایق ساختاری (SIP) گفته می شود) از دو لایه یک ماده سفت و سخت تشکیل شده اند که به هر دو طرف یک هسته سبک وزن وصل شده است . سه مؤلفه با هم به عنوان کامپوزیت عمل می کنند .
هسته سبک وزن ، دو چهره را در موقعیت صحیح نگه می دارد و در برابر نیروهای برشی مقاومت می کند و عایق را فراهم می کند ، در حالی که این دو چهره از دوام در برابر آب و هوا و مقاومت در برابر ضربه برخوردار هستند و در هواپیما در برابر نیروهای تنشی و فشرده سازی مقاومت می کنند .
سیستم های ساندویچ پانل شامل پانل ها ، اتصالات بین آن ها و یک سیستم پشتیبانی می باشند .
این ۳ دلیل برای انتخاب ساندویچ پانل ها بسیار مهم است.
تاریخ و توسعه ساندویچ پانل ها
سیستم های روکش فلزی کامپوزیت برای مدت زمان قابل توجهی مورد استفاده قرار گرفته اند ، به ویژه برای ساخت وسایل نقلیه مانند قطار و هواپیما ، اما توسعه ساندویچ پانل های پیشرفته برای ساختمان های روپوش دار برای اولین بار از دهه ۱۹۳۰ میلادی آغاز شد ، زمانی که توسط سازمان هایی مانند آزمایشگاه محصولات جنگلی و توسط معماران از جمله فرانک لوید رایت استفاده می شد . آن ها پس از جنگ جهانی دوم محبوبیت بیشتری نیز پیدا کردند .
ساندویچ پانل دیواری مدرن می توانند صاف یا خمیده و در یک مجموعه تقریباً نامحدود از تنظیمات به هم متصل شوند و بسته به شرایط عملکرد ، در رنگ های مختلف ، ضخامت های متفاوت و جزییات مختلف در دسترس هستند .
پانل های ساندویچی به طور گسترده ای به عنوان روکش خارجی برای ساختمان های منفرد و چند طبقه مورد استفاده قرار می گیرند ، جایی که برای تأمین مقاومت در برابر آب و هوا و مقاومت در برابر باد ، بارهای دسترسی ، وزن خود و غیره مورد نیاز هستند . با این حال ، آن ها همچنین برای ایجاد پاکت های داخلی عایق ، پانل های سقفی ، پارتیشن ها (به عنوان مثال در سردخانه ها) و دیوارهای محفظه مقاوم در برابر آتش استفاده می شوند .
انواع ساختمان هایی که معمولاً دارای ساندویچ پانل هستند شامل موارد زیر هستند:
- ساختمانهای صنعتی و کارخانه های فرآوری
- ساختمان های موقتی
- ساختمان های ذخیره سازی
- اتاق های تمیز
- ساختمان های کشاورزی
- مراکز خرید
- امکانات ورزشی
- ساختمان های حمل و نقل
نمای بیرونی ساندویچ پانل ها بیشتر از فلزاتی مانند:
- ورق فولادی گالوانیزه
- آلومینیوم
- فلز روی
ساخته شده اند .
با این حال ، سایر مواد قابل استفاده عبارتند از :
- بتن پیش ساخته
- تخته سیمان
- الیاف شیشه پلی پروپیلن تقویت شده
- پلی وینیل کلرید (PVC)
- صفحه اکسید منیزیم (MgO)
- تخته سه لا
- تخته رشته شرقی (OSB)
- پلاستیک تقویت شده با شیشه (GRP)
سیستم های پوششی
به طور معمول شامل هسته پلی اورتان سفت و سخت هستند ، اما سایر مواد اصلی شامل موارد زیر هستند :
- پلی استایرن منبسط شده (EPS)
- پلی استایرن اکسترود شده (XPS)
- پشم معدنی (الیاف سنگ) (MWRF)
- فوم فنولیک اصلاح شده (MPHEN)
- پلی لیزوسیورات (PIR)
ویژگی های ساندویچ پانل ها:
- دلیل برای انتخاب ساندویچ پانل ها سهولت و سرعت نصب
- سختی
- عایق حرارتی
- عایق صدا
- مقاومت هوایی
- استحکام و دوام
- ارزان بودن
- هزینه های نگهداری پایین
- مقاومت شیمیایی و بیولوژیکی
- وزن سبک
- مقاومت در برابر آب و هوا
- در دسترس بودن