

قارچ یکی از مواد غذایی سرشار از ویتامین می باشد. تحقیقات نشان دهنده آن است که مصرف سرانه آن روبه افزایش است. با توجه به اینکه مواد غذایی با سلامتی افراد سر و کار دارند سالن های پرورش قارچ بایستی کاملا بهداشتی عایق بندی شوند. در عین حال لازم است که ایزوله باشند. به همین دلیل سازمان استاندارد ملی ایران اعلام کرده که باید برای ساخت سالن های پرورش قارچ از ساندویچ پانل های پلی اورتان استفاده شود. بعداز این مقدمه در مورد ساخت این سالن ها و مزایای آن توضیحاتی خواهیم داد. هدف ما بررسی کاربرد ساندویچ پانل در سالن پرورش قارچ می باشد.
کاربرد ساندویچ پانل در سالن پرورش قارچ
در ساخت سالن های پرورش قارچ اولین نکته مهم و حائز اهمیت عایق حرارتی بودن دیوارها و سقف آن است. این باعث می شود تا کمترین میزان تبادل حرارت و انرژی را با محیط بیرون داشته باشد. بهتر است فضایی کاملا ایزوله و بهداشتی را ایجاد کند. به خاطر همین بهترین گزینه برای سالن های پرورش قارچ استفاده از سازه ساندویج پانل ها است. بعد از آن تری دی پانل ها برای پوشش سقف و دیوارها هستند. در حقیقت کاربرد ساندویچ پانل در سالن پرورش قارچ بسیار زیاد می باشد.
استاندارد کردن سالن های پرورش قارچ
در این بخش از مقاله می خواهیم در ارتباط با استاندار سازی سالن های پرورش قارچ صحبت کنیم که شامل موارد زیر است.
شکل ظاهری سالن های پرورش قارچ
سالن های پرورش قارچ به شکل مستطیل با ابعاد ۱به ۳ طراحی می شوند. برای این که با این شیوه لوله ها و مجاری بدون بدون پیچ خوردگی و انحنا خواهند بود. پس می توانند شرایط داخلی سالن را به صورت یکنواخت تنظیم کنند. سقف سالن هم لازم است به صورت صاف طراحی شود. در این روند باید از چکه کردن میعان بخار آب به دلیل رطوبت و کاهش دما جلوگیری شود. با این روش، پانل بازدهی بالا تری خواهد داشت. اگر سقف به صورت منحنی هم باشد هوا به خوبی جریان پیدا کرده و هوای مرده ایجاد نمی شود.
عایق بندی سالن پرورش قارچ
یکی از اصلی ترین دلیل استفاده از ساندویج پانل ها برای سالن های پرورش قارچ عایق بندی مناسب سالن ها است. در نتیجه آن کاهش هزینه های ناشی از کنترل دما می باشد. درب های سالن نیز اگر به صورت دقیق درزگیری شده باشند، به خوبی می توانند جلوی ورود و خروج هوا را یگیرند. در این حالت نوسانات دمایی را کنترل می کنند. در نتیجه باعث صرفه جویی در مصرف انرژی می شوند. کاربرد ساندویچ پانل در سالن پرورش قارچ به روش های مختلف دیده می شود.
کف سالن
یکی از بخش های مهم سالن های پرورش قارچ کف سالن ها می باشد. کف باید به صورت دقیق زهکشی شود تا آب اضافی از طریق این زهکش ها خارج شود. ضمنا به صورت مرتب بایستی این زهکش ها تمیز شوند.
سالن های فرعی
سالن های فرعی عبارتند از: اتاق های دیگ بخار، انبار سرد، اتاق تأسیسات، انبار ادوات و ماشین آلات و انبار سموم و مواد ضدعفونی کننده. هر کدام از آن ها نقش اتاق کنترل و فرمان را برعهده دارند. بلازم است سالن ها به صورتی طراحی شوند که به سالن های پرورش قارچ دسترسی داشته باشند.
نکات مهم در ساخت سالن پرورش قارچ
در این بخش کاربرد ساندویچ پانل در سالن پرورش قارچ و نکات مهم را بیان می کنیم.
برای پرورش قارچ دراین سالن ها درجه رطوبت بایستی بین ۷۰ تا ۹۰ درصد باشد. چون ورق ساندویچ پانل بیروتی ترین لایه ساندویچ پانل بوده و در تماس مستقیم با عوامل بیرونی است باید به گونه ای باشد که در برابر نفوذ آب و همچنین بخار آب مقاوم بوده و دچار زنگ زدگی نشود.
لازم است تا ساندویچ پانل ها چگالی مناسبی داشته باشند. ضخامت آن ها برای سالن های پرورش قارچ باید در کم ترین حالت ۷ سانتی متر باشد. برای هدر نرفتن انرژی از طریق سقف این سالن ها بایستی به صورت دو طبقه طراحی شوند به گونه ای که سقف در قسمت داخلی صاف و بدوت شیب و در قسمت بیرونی شیبدار باشد.
کلام آخر در ارتباط با کاربرد ساندویچ پانل در سالن پرورش قارچ
همان گونه که قبلا توضیح دادیم ساخت سالن های پرورش قارچ بایستی بر مبنای استاندارد های تعریف شده باشد. سالن های پرورش قارچ صنعتی باید با پانل های پولی اورتان ساخته شود. دیواره ها و سقف بایستی به صورت کامل عایق بندی گردد. اجزایی که در ساخت سالن به کار می روند، نباید تاثیر منفی بر روی کیفیت قارچ مثل رنگ و بوی آن داشته باشد. سالن پرورش قارچ بایستی از تهویه مناسب و تامین انرژی مانند برق و آب برخوردار باشد. تمهیدات لازم و کافی برای بروز آتش سوزی اتفاقی در سالن ها باید در نظر گرفته شود. طراحی سالن ها برای نظافت و ضدعفونی محیط آسان و راحت باشد. کاربرد ساندویچ پانل در سالن پرورش قارچ موجب استفاده روز افزون از آن شده است.
مقالات مرتبط: