

توسعه صنعت بعد از انقلاب صنعتی و در دهه های گذشته تاثیر بسزایی در روند پیشرفت جامعه در تمام زمینه ها داشته است. صنعت ساختمان سازی نیز از این قائده مستثنی نبوده و تحت تاثیر پیشرفت صنعتی قرار گرفته. دخالت صنعت در ساختمان سازی باعث گردیده که سازه ها و ابزار الات متعددی وارد ساختمان سازی گردد. همگی به کیفیت و سرعت بخشیدن و ایمنی بیشتر انجامیده است. با بیان این چند جمله به عنوان مقدمه در مقاله پیش رو به بررسی اجرای سازه های بزرگ با استفاده از ساندویچ پانل سقفی و دیواری می پردازیم.
تعریف سازه های صنعتی
سازه های صنعتی ابزار، وسایل و تجهیزاتی هستند که جهت راحتی و امنیت بیشتر در صنعت ساخت و ساز بکار گرفته می شوند. این سازه ها هم در ساختمان سازی، هم در راهسازی و هم در پروژه های بزرگی مانند سد سازی مورد استفاده قرار می گیرند. در پروژه های بزرگ مانند سد سازی و پل سازی می توان استفاده از میلگرد، کابل های فولادی و تیرآهن ها و صفحه های بزرگ فلزی را نام برد.
در سدسازی نیزاستفاده از میلگرد و در ساختمان سازی نیز استفاده از آهن، میلگرد، قطعات و تجهیزات PVC، یونولیت و ساندویچ پانل ها هستند. هر یک جایگاه خاص خود را دارد. امروزه سازه های ساندویچ پانل ها جایگاه خوبی در ساختمان سازی پیدا کرده است. به علت مزایای خاصی که دارد در سازه های بزرگ نیز مورد استفاده قرار می گیرد. در ادامه به اجرای سازه های بزرگ با استفاده از ساندویچ پانل سقفی و دیواری می پردازیم.
ساندویچ پانل چیست؟
در تعریف این سازه ها می توانیم بگوییم ساندویچ پانل ها از سه لایه تشکیل شده اند. دو لایه فلزی در دو رویه آن و در وسط عایق قرار گرفته است. جنس دو رویه سازه ها از فلز های مختلف مانند فولاد، آهن گالوانیزه، آلومینیوم و الوزینک می باشد. جنس عایق از پشم سنگ، پلی استایرن، پلی یورتان و اسفنج آلومینیوم است که براساس نوع کاربرد از آن ها استفاده می شود. ساندویچ پانل ها در دو نوع دیواری و سقفی در ضخامت های مختلف تولید می شوند. عرض این سازه ها ۱متر و طول آن در نوع دیواری بین ۲الی۱۴ متر به سفارش مشتری متغیر می باشد و طول نوع سقفی آن نیز ۱۴ متر می باشد. ساندویچ پانل ها در رنگ ها و طرح های مختلف موجود می باشد.
اجرای سازه های بزرگ با استفاده از ساندویچ پانل سقفی و دیواری
همانگونه که قبلا گفته شد از این سازه ها در ساخت دیوار و سقف خانه های پیش ساخته، ثابت و متحرک، انواع کانکس های کوچک و بزرگ، سالن های ورزشی، سردخانه ها و دیگر موارد استفاده می شود. یکی از موارد استفاده از این سازه ها استفاده در ساخت سازه های بزرگ مانند سالن های ورزشی، سالن های فرودگاهی، سالن پرورش مرغ و دیگر موارد می باشد که در مورد استفاده از سازه ها در این پروژه ها توضیحات مختصری خواهیم داد.
در اولین مرحله برای اجرای این پروژه ها اطلاعات کلی مانند ابعاد، منطقه اجرا و نوع کاربری به همراه سرانه آن مشخص می شود تا کارشناسان با حضور در محل احداث پروژه دیگر موارد و جزئیات امر را مورد بررسی قرار دهد. سپس با توجه به شرایط طراحی سازه و پلان را انجام می دهند. پس از تایید نقشه از سوی کارفرما اطلاعات فنی و مهندسی ساختمان مانند ضخامت آهن آلات، ساندویج پانل و نحوه نصب این سازه ها به اسکلت اصلی و نوع مصالح و جزئیات فرعی نیز مشخص می گردد.
بستر سازی پروژه برای اجرای سازه های بزرگ با استفاده از ساندویچ پانل سقفی و دیواری
در این مرحله کارهای آماده سازی شرایط مانند تاسیسات برق، آب و محل اسکان نیروهای انسانی مشخص خواهد شد.
شاناژبندی و کرسی چینی در اجرای سازه های بزرگ با استفاده از ساندویچ پانل سقفی و دیواری
در این مرحله پس از هموار نمودن محل اجرای پروژه اقدام به شاناژ بندی و محل نصب سازه های فلزی در محل های خود نصب و در صورت احتیاج به سرویس های بهداشتی محل حفر چاه مشخص خواهد گردید. پس از این مراحل اسکلت اصلی که تشکیل شده از پروفیل ها ونبشی ها با ضخامت ها و ابعاد مختلف که هر کدام بنا به محل استفاده به وسیله جوش به همدیگر متصل می شوند و پس از تایید مهندس ناظر کار پوشش ضد زنگ و رنگ قرار می گیرد.
نصب ساندویج پانل ها
در این مرحله و پس پایان مرحله اسکلت سازی نوبت به نصب ساندویچ پانل های دیواری و سقفی می رسد. در واقع به روند اجرای سازه های بزرگ با استفاده از ساندویچ پانل سقفی و دیواری می رسیم. پارتیشن بندی اتاق ها نیز در ادامه همین مرحله نصب می گردد. نصب درب و پنجره ها در این مرحله صورت می پذیرد. حال اگر بخواهیم در مورد ساندویج پانل های سقفی صحبت بکنیم بایستی بگوییم که سقف سازه ها نقش مهمی در ساختار آن دارند. پس در انتخاب این سازه دقت لازم را بکار ببندید. ساندویچ پانل های سقفی دارای مزایایی فنی است. این سازه ها در برابر عوامل محیطی مانند گرمای خورشید، باران و برف و طوفان از مقاومت بالایی برخوردارند.
علاوه بر آن به علت ضخامت های مختلف تشخیص استفاده از نوع پانل سقفی به عهده متخصصین ساخت این سازه ها می باشد. اما نوع دیگر سازه ها که مورد استفاده قرار می گیرد ساندویج پانل دیواری است. اگر چه سازه های دیواری بایستی در برابر جریانات جوی مقاوم باشند. ولی سازه های دیواری نیز خصوصا در پروژه های بزرگ توانایی ایستایی ساختمان را حفظ کنند. بنابراین تشخیص ضخامت این سازه های دیواری به عهده مهندسین و متخصصین این نوع ساخت و ساز ها می باشد. اجرای سازه های بزرگ با استفاده از ساندویچ پانل سقفی و دیواری در این مراحل به پایان می رسد.